NAŠE BLAGO, LUNJSKE MASLINE...
Naše masline...
Božjom providnošću i marom ljudi, na području Luna nastao je jedan od najegzotičnijih kutaka na kugli zemaljskoj.
Ukoliko na Lunu prošetate makadamskom cestom kroz maslinike,
uživati ćete u krajoliku prožetom korijenjem stabala iz biblijskih
vremena.
Krajolik je to koji djeluje poput anti-depresiva i punjača baterija u
jednom. Uz cvrčanje cvrčaka, bleku ovaca i prigušen šum
mora u daljini "nahraniti" ćete oči količinom nadrealističnih oblika,
usporedivom još jedino sa bajkama.
Na oko 23 hektara raste 80.000 maslina, među kojima se veličinom i
fantastičnim oblicma izdvaja cca 1500 stabala "Oblice", cijepljene na
divlju podlogu, divlju maslinu "Olea oleaster" . Jedinstvena
arhitektura prirodnih oblika drva isprepletenog sa kamenom, na cijelom
se svijetu sreće još samo na dva mjesta; u Izraelu i u Grčkoj.
Međutim prema riječima stručnjaka, Lun ima primat po koncentraciji
takvih stabala na malom prostoru te po njihovoj starosti.
Zahvaljujući svemu navedenom, dio tog područja je 1963g. zaštićen i proglašen botaničkim rezervatom.
Tek je prošle godine (2007) postavljeno nekoliko skromnih putokaza, međutim još nas uvjek muči nepostojanje neke vrste info punkta, u vidu totema, table ili nečeg sličnog
koja bi sve brojnije turiste upućivala i informirala o rezervatu, lokaciji, posebnosti i
značaju ovog područja.
Put kroz Maslinike napravljen je na temelju inicijative nekolicine mlađih mještana Luna i naravno uz potporu gradonačelnika i grada Novalje.
Prema nekim mišljenjima put je već prve godine prerastao u šetnicu kojom su prošle tisuće ljudi...
Zoran Badurina-Rumešić .
![]() |
![]() |
"MIRAKUL LUNJSKIH MASLINA"
Lun, najsjevernije mjesto otoka Paga, postaje sve poznatije po svojim maslinicima i maslinovom ulju. Gotovo svaka obitelj iz Luna i okolnih mjesta ima svoja stabla maslina, raštrkanih na sve strane, naslijeđenih od svojih prapradjedova. Među otprilke 80 000 maslina, koliko ih raste na cca 23 hektara, svojom posebnošću izdvaja se oko 1 500 stabala oblice, cijepljenih na divlju podlogu masline Olea oleaster linea. Jedinstvene svaka na svoj način, i posve različite jedna od druge, srasle sa kamenom kojim su okružene, one kao da su oduvijek tu. A gotovo da i jesu, jer najstarija maslina broji preko tisuću godina. Ta je tvrdnja rezultat istraživanja koju je godinu dana provodila grupa stučnjaka agronoma na čelu sa dr.sc. Karmelom Poštenjakom, profesorom na Visokoj šumarskoj školi u Karlovcu, i čovjeku sa dugogodišnjim radnim iskustvom pri Šumarskom institutu u Jastrebarskom. Koristeći sofisticirane tehnologije, proučavani su uzorci raznih debla masline i ono što su otkrili stručnjaci, potvrdilo je pretpostavke mještana,a to je da su lunjske masline jedne od najstarijih na svijetu. Sličnih nalazišta divljih maslina može se pronaći u još nekoliko zemalja, no nigdje nisu sačuvane u tolikom broju i u svojem prirodnom okruženju kao što su na Lunu, objasnio je dr.sc. Karmelo Poštenjak. "Na svijetu ima 7 svjetskih čuda, a ovi maslinici su nulto svjetsko čudo, sa tako održanim divljim maslinama, očuvanim od požara i inih ljudskih gluposti i devastacije. U okruženju čistog mora i surovog golog kamena, priroda je stvorila nešto što niti jedan ljudski genije ne bi mogo stvoriti. Ovaj maslinik raritet je ne samo otoka Paga i Hrvatske, već na čitavom Mediteranu više nema ovako sačuvanih divljih maslina u njihovom prirodnom okruženju. Kultivirana maslina ima širok prostor na kojem uspijeva, a divlja maslina kao šumska vrsta Mediterana, vazda zelena vrsta olea oleaster linea, ona je danas izuzetno rijetka. Što požari, što čovjek, sječa, kultiviranje, jednostavno je nestaje.Ovako sačuvan maslenik upravo zbog tog je raritet". I baš to je ono što mnoge ljude privlači u lunjski kraj, da bar na neko vrijeme uživaju i opuštaju se u miru tisućljetnih stabala. Lunjske masline, ove divlje, u ovakvom su okruženju mediteranskog podneblja preživjele i dobro i zlo. Imate mnoštvo primjera gdje se točno vidi oblik rasta debla masline koje je uvjetovano tijekom stoljeća dominantnim vjetrom,velebitskom burom, koja je sukanjem razvila jednostranu krošnju masline, onda ju je vrtila dok ju nije posve izvrtila." objašnjava K. Poštenjak, naglasivši kako je ovo divljenja vrijedan primjer dišpeta masline u prkosu svojem okruženju, kamenu,buri i čovjeku. Ta igra vjetra sa stoljetnim deblima razvila je kod svakog stabla neku specifičnu figuru, pa promatrajući te oblike, svaka maslina kao da priča svoju priču o borbi s burom.
Dio tog područja još je 1963. godine zaštićen i označen kao botanički rezervat, a na inicijativu nekolicine lunjana i uz financijsku potporu Grada Novalje, kroz maslenik je uređen i makadamski put. O onom što bi dalje trebalo poduzeti, K. Poštenjak ima jasnu viziju "Ovaj maslenik ne smije se iskoristiti za nečiji osobni materijalni probitak, već ga se mora oteti zaboravu i zaštititi. On je sada u jednoj strašnoj devastacijskoj fazi, izvrgnut svakog trenutka željama čovjeka za nekakvom materijalnom koristi i to je ono od čega ga treba štititi. Mora ga se ostaviti takvog kakav jest,a posjetioce koji dođu uživati u njegovoj opuštenosti, treba na najjednostavniji način, sa nekom kratkom natuknicom ili brošuricom edukativnog sadržaja, upoznati sa ovim maslinama."
![]() |
![]() |
Ispitivanje starosti lunjskih maslina |
S takvim se stavom slaže i Želimir Badurina, vlasnik Uljare Lun i predsjednik organizacijskog odbora Lunjske maslinade, manifestacije na kojoj je izložena čitava ova studija o starosti lunjskih maslina. Prema njegovom mišljenju, maslinari su krenuli putem čiji je konačni cilj prezentiranje i vrednovanje lunjske maslinade i maslinovog ulja kao istinskog kvalitetnog, okrupnjavanje proizvodnje te u konačnici izlazak na tržište pod zajedničkom etiketom. Da bi se to postiglo, neophodna je edukacija maslinara koja se provodi upravo putem seminara u sklopu manifestacije Lunjska maslinada. A da mišljenje i savjeti struke nailaze na plodno tlo, pokazuje i primjer mladog maslinara Branimira Badurine, koji, učeći od svog oca, iskustvo proizvodnje maslinovog ulja stiče još od djetinjstva. Prije četiri godine prvi puta je poslao ulje pred ocjenjivački sud i tada nije osvojio ni jednu medalju. Usavršavajući preradu maslina, i počevši sa dnevnom preradom friških maslina, za razliku od onih koje se čuvaju u moru, njegovo ulje tijekom idućih godina nagrađeno je zlatnom medaljom, zatim srebrnom, a ove godine dodijeljena mu je brončana medalja. Branimirov primjer nije jedini, jer na Lunu ima sve više mladih, koji se odlučuju baviti proizvodnjom ulja i u tome se ne boje napraviti korak dalje te prihvatiti savjete stručnjaka i neke nove standarde prerade maslina.